To śniadanie pokochają dzieci. Jasiek Kuroń pokazał prosty patent z wykałaczką
Jasiek Kuroń chętnie dzieli się przepisami w mediach społecznościowych, a ich zaletą jest to, że są to dania, które jest w stanie przygotować każdy. Tym razem jest to śniadaniowa inspiracja i coś wręcz genialnego w swojej prostocie, czyli parówki z jajkiem. Kuroń zaproponował swoim fanom przygotowanie parówkowych łódeczek wypełnionych jajkiem. „Kolejny pomysł na szybkie, przepyszne i pożywne śniadanie to patent, który robię od lat” – napisał Kuroń.
Jak zrobić jajka w parówkach?
Jasiek Kuroń postawił na najprostsze i najszybsze rozwiązanie: to jajka smażone w parówkowych łódeczkach. Aby je zrobić, wystarczy rozciąć parówki wzdłuż (ale nie do końca, jedynie na środku) i włożyć w środek wykałaczkę, aby utrzymały kształt charakterystycznej łódeczki.
„Parówki, do tego jajka, sól, pieprz i odrobina oleju. Można zrobić je tak, jak u mnie, na twardo lub krócej trzymać (lekko podlewając wodą i przykryć) i wtedy żółtko wyjdzie bardziej płynne. Z doświadczenia u nas jednak wynika, że dzieci wolą na twardo, więc sprawa jasna!” – napisał w mediach społecznościowych Jasiek Kuroń. Przygotowanie dania pokazał krok po kroku na krótkim filmie.
Parówki z jajkiem w kształcie serca
My do przepisu Jaśka Kuronia dorzucamy pomysł na identyczne danie, ale o innym kształcie. Z parówek można zrobić również serca. I wówczas też potrzebna będzie wykałaczka, w tym przypadku do spięcia końcówek parówki. W tym przypadku trzeba parówkę rozciąć z jednej strony i wywinąć delikatnie na zewnątrz (widać do doskonale na naszym zdjęciu).
Przepis: Parówki jajkiem
Prosty przepis na efektowne śniadanie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 334 w każdej porcji
Składniki
- 2 parówki
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie parówekParówki rozkrój z jednej strony, wywiń i ułóż na kształt serca. Końcówki połącz wykałaczką.
- Smażenie parówekParówki ułóż na lekko rozgrzanej oliwie, w środek wbij jajka. Smaż 2 minuty, a potem dodatkowo 2-3 minuty pod przykryciem. Dopraw solą i pieprzem.
Jak podać takie śniadanie? My, podobnie jak Jasiek Kuroń, polecamy, aby na talerzu obok parówki i jajka położyć przede wszystkim świeże warzywa: np. pomidory, ogórki i paprykę. Gotową parówkę z jajkiem można też posypać świeżym szczypiorkiem.